Thursday, January 29, 2015

Runebergin torttu


Delicious Runeberg's mini cakes
Вкуснейшие мини-пирожные Рунеберга


“The cakes named after J.L. Runeberg were developed by a Porvoo baker and confectioner who lived during the national poet's lifetime, from cakes that the poet is said to have enjoyed for breakfast. Later on the people of Porvoo began to call them Runeberg's cakes, and they are still sold in Porvoo cafés today.

According to an often told story, the cakes were invented by the poet's wife Fredrika, who is known to have made cakes from flour, breadcrumbs, biscuit crumbs and almonds, decorated with apple jam and icing.

The story goes that Runeberg had a sweet tooth and asked his wife for something sweet, but there was nothing in the cupboard. So Fredrika decided to make cakes from the ingredients she had.”

-Source: Visit Porvoo


С сайта Visit Porvoo:

«Пирожное, носящее имя национального поэта Финляндии Й. Л. Рунеберга, было придумано на основе рецепта пирожного одного из кондитеров, который жил в то время в Порвоо и чью выпечку, как говорят, поэт покупал к завтраку.

Молва гласит о том, что рецепт этих пирожных принадлежит жене поэта Фредрике, приготовившей для своего мужа пирожные из пшеничной муки, молотых сухарей, бисквитной крошки и миндаля и украсившей их яблочным вареньем и сахарной глазурью.

Согласно легенде Рунеберг был сладкоежкой и попросил однажды жену принести что-нибудь сладкого. Так как в домашнем буфете ничего не нашлось, Фредрика решила сделать пирожные из того, что было под рукой.»






No comments:

Post a Comment

Comments are always welcome! ^_^
Я всегда рада вашим комментариям! :-)
Kiitos kommenteistanne!

☆☆☆
How to leave a comment.
Как оставить комментарий.
☆☆☆

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...